Brandingul personal în medicină – de la voia întâmplării, la profit de durată

Domeniul medical privat românesc manifestă contradicții uimitoare. Pe de o parte, este într-o continuă evoluție atât ca infrastructură, cât și ca cifră de afaceri. Spitalele sau clinicile private, precum și cabinetele particulare, prin investițiile în echipamente și dotări de ultimă generație, ridică foarte mult calitatea serviciilor medicale. Lucru care creează o aprigă competiție pe piață.

Pe de altă parte, această competiție nu se manifestă atât de clar și în brandingul personal al medicilor. De cele mai multe ori, promovarea imaginii individuale este lăsată la voia întâmplării, doctorii mulțumindu-se cu câteva elemente de identitate, făcute mai mult sau mai puțin profesioniste, pentru unitatea în care lucrează. Fapt care îi lasă incapabili să performeze financiar la adevărata lor valoare, fiind imediat depășiți de către concurență.

Mitul “medicului bun”

Din anii din urmă și până acum, sintagma „medic bun” a devenit un loc comun în discuțiile dintre români. Fie că îi cunosc din experiențe personale, fie au auzit de ei de la alții, oamenii recomandă cu căldură serviciile anumitor doctori în baza unor criterii cvasi-științifice. De obicei, dacă știu că cineva s-a făcut bine în urma tratamentului (indiferent de cât de complexă a fost afecțiunea), medicul are răbdare sau vorbește frumos cu pacientul, reputația e deja una pozitivă. Adăugarea unor elemente din biografia personală crește și ea imaginea persoanei în halat alb în conștiința pacienților. Și, astfel, începe să beneficieze pentru tot restul carierei sale de o cotație care îi aduce continuu satisfacții profesionale și financiare.
Din păcate însă, în ciuda acestor beneficii enorme pe care le conferă o bună imagine personală, mulți medici lasă acest proces la voia întâmplării. Lipsa cunoașterii unor principii de marketing sau comoditatea fac ca tot ceea ce se spune despre ei să fie rodul aprecierii naturale a pacienților, și a transmiterii acestor impresii prin viu grai.

Un halat într-o mare de doctori

Efectele neștiinței și a reținerii de a face eforturi financiare pentru promovare personală se văd pe fiecare stradă din orașele noastre. Oricine, într-o plimbare de 10 minute, poate vedea o duzină de casete luminoase cu nume precum Stomadent, Dentosan, Medisan, și tot felul de alte combinații care descriu domeniul respectiv. Nimeni nu iese în evidență prin nume, prin identitate vizuală sau prin tip de adresare. Sunt cabinete fără personalitate, care nu captează atenția și încrederea pacienților prin nimic.

Astfel, oricât de pregătit ar fi unul dintre medicii care lucrează acolo, dacă el nu transmite ceva în plus sau în mod diferit față de concurenți, va avea exact tot atâția clienți ca ei. Iar dacă lucrează într-un spital de stat, marile clinici private îl va ocoli cu solicitările pentru parteneriate doar fiindcă, în ochii pacienților, are o cotă profesională scăzută.

La fel se întâmplă cu cabinetele de dermatologie, de cardiologie și cu toate celelalte specialități medicale. Medici cu înaltă pregătire, experți în tehnici noi de tratament, cu școlarizări superioare, rămân într-un anonimat autoimpus, așteptând norocul în spatele unei firme banale. Nu au site-uri personale, nu au fotografii de calitate, ca să știe oamenii de cine vor fi consultați, nu oferă informații despre pregătirea lor într-un limbaj ușor de înțeles de toată lumea. Comit astfel erori care le blochează cariera ani de zile, fără a înțelege de ce nu le este recunoscută valoarea.

Reputația construită pas cu pas

Lucrurile se pot schimbă însă extraordinar de mult dacă există voință și inteligență personală. Asta înseamnă apelarea la specialiști care știu să construiască un brand solid și eficient pentru un medic. Ei fac mai întâi o cercetare amănunțită despre persoana respectivă și concurență. Stabilesc ce se spune deja despre ea, care sunt lucrurile pozitive ce pot fi comunicate și, deopotrivă, temerile, nemulțumirile sau nelămuririle pacienților care trebuiesc evitate ori clarificate.

Se identifică apoi calitățile sau avantajele ale acelui medic care îl fac deosebit față de colegii săi. Ele sunt comunicate cu prioritate, într-un mod profesionist, prin canalele potrivite și prin instrumente de imagine adecvate din punct de vedere estetic. În acest mod, reputația nu mai este lăsată la voia întâmplării, ci se conturează un brand personal, transmis în mod sistematic, logic și eficient. Doctorul capătă astfel un control asupra a ceea ce se spune, se crede despre el, proiectând informațiile și experiențele care îl avantajează.

Toate aceste lucruri reprezintă un efort profund necesar sistemului medical din România. Reconsiderarea marketingului, a promovării personale ar întregi progresele făcute la nivelul dotărilor tehnice și a pregătirii tot mai bune a specialiștilor. În plus, medicina noastră ar semăna, și din acest punct de vedere, tot mai mult cu ceea ce se întâmplă în Europa și Statele Unite, acolo unde brandingul personal este fundamental în succesul unei cariere. Nu în ultimul rând, brandingul personal i-ar suprinde profund pe cei care nu l-au adoptat niciodată. Ar descoperi cu uimire mai mulți pacienți la ușa cabinetului și faptul că ar putea taxa mai mult pe o consultație, din moment ce atâta lume ar ști că este cu adevărat un „medic bun”.

Founder and UX Designer UX designer and entrepreneur, founder at Namogo, passionately striving to design great interfaces and unique experiences.
Keep on reading our thoughts